מינהלת פיתוח אזורי תעשייה ותעסוקה אילת

מחדשים את פני אזור התעשייה

לצד התחדשות עירונית בשכונות ובמרכז העיר, מקדמת העירייה בעת הזו התחדשות גם בדרום אזור התעשייה הישן, שיהפוך לרובע עירוני הכולל מסחר, תעסוקה, מגורים ומלונאות, כמו גם שטחי ציבור שייתנו מענה לתושבי השכונה החדשה שתיבנה. המדיניות להתחדשות אזור התעשייה אשר אומצה על ידי הוועדה המחוזית, הוצגה בשבוע שעבר בפני כ–100 בעלי נכסים בשטח התכנית, כחלק מהליך שיתוף ציבור. ראש העירייה – אלי לנקרי: "מדובר בתכנית מהפכנית שתהפוך את אזור התעשייה הישן למתחם פתוח וחדשני, תעודד פעילויות ויזמות במרחב הציבורי, ותחבר את התושבים לאזור. אני מאמין ששיתוף ציבור כחלק בלתי נפרד מהליך התכנון יביא לתכנית מיטבית ואיכותית המבטאת את שאיפות הציבור והופכת אותו לשותף בעיצוב עתידו".

אזור התעשייה הישן באילת הממוקם בכניסה הצפונית לעיר וגובל עם שטח שדה התעופה הישן ממזרח ועם שכונות ותיקות ומרכז העיר ממערב, משתרע על שטח של 735 דונם. נכון להיום קיימים בשטח מבני מסחר ותעסוקה, מוקדי בילוי ופנאי ומעט מבני תעשייה. החזון של עיריית אילת הוא ליצור כאמור רובע מעורב שימושים ושוקק חיים, על ידי יצירת גמישות תכנונית מרבית באזור, כאשר כל יוזמה תיבחן פרטנית על ידי הוועדה המקומית. בתוכנית האסטרטגית לאזור, הוגדר מודל של עירוב שימושים פתוח וגמיש שמהווה אמצעי ליצירת מקורות תעסוקה מגוונים ויצירתיים, הנותנים מענה לשינויים, למגמות תקופתיות ולמאפייניה הייחודיים של העיר אילת. מודל זה מאפשר כלכליות למימוש התכנית על ידי עירוב שימושים שכוללים גם מגורים ותיירות, תוך הגדלת זכויות הבנייה ויצירת תמריצים להקצאות של קרקעות לטובת שימושים ציבוריים שידרשו.

דרום אזור התעשייה מתחבר באופן ישיר ללב העיר וגם מקשר בין השכונות הוותיקות לבין השכונות החדשות בשדה התעופה הישן. לכן התקבלה תמיכה של לשכת התכנון ומימון של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לקידום תכנית בניין עיר (תב"ע) למתחם הזה כשלב ראשון, מתוך המדיניות שאומצה להתחדשות כל אזור התעשייה הישן. מדובר במתחם של כ-202 דונם, הממוקם בין רחוב המלאכה, חטיבת גולני, חטיבת הנגב ודרך הערבה. עקרונות התכנית כוללים יצירת רשת דרכים שתחבר ותנגיש את המתחם, מתן התייחסות לדפנות של המתחם לחיבור מיטבי עם השכונות הסמוכות, מבחינת השימושים ואופי הבינוי המוצעים.

כחלק מהליך התכנון, יתקיימו מספר מפגשים עם בעלי העניין. בשיתוף ציבור שהתקיים בשבוע שעבר (9.12.21) בהובלת היועץ החברתי - רוני בן שושן האמון מטעם החברה הכלכלית לאילת (חכ"א) על קשרי הקהילה בפרויקטים של התחדשות עירונית, הוצגו בפני בעלי הנכסים, החזון והעקרונות המרכזיים של התכנית.

בנוסף התקיימו שולחנות עגולים, שחולקו על פי מתחמים בעלי מאפייני דומים, במטרה להבין תרחישים, צרכים, רצונות, וחששות ככל ויש של בעלי הנכסים במקום, לטובת מתן מענה בתב"ע יחד עם יצירת תכנית למתחם שוקק ובעל כדאיות כלכלית, לקידום ההתחדשות שלו. בכל קבוצה היה נציג של חברת ניהול הפרויקט ושמאות (פז כלכלה והנדסה), נציג של עורכי התכנית (דרמן ורבקל אדריכלים), נציג של מומחי השיתוף ואסטרטגיה עסקית (חברת BUILD), ונציג עירוני ממינהל הנדסה בעירייה. הצוות שמח לגלות התעניינות רבה מצד בעלי הנכסים לתכנית ועקרונותיה, כמו גם הבנה של המורכבות התכנונית לצד הצורך בגמישות, לטובת הפעילות הקיימת ולטובת צרכים עתידיים.

התכנית האמורה מתיישבת עם תכנית העירייה באמצעות מינהל ההנדסה, לתכנון מחודש של לב העיר מתוך תפיסה, כי צמיחה איכותית ונכונה של לב העיר עם פינוי שדה התעופה והחיבור בין שני חלקי העיר, תביא לשינוי מהותי בתפקודה ובמהותה של העיר, שתהפוך לעיר תיירות מובילה המשלבת בין אורבניות נפלאה ומעניינת לבין תיירות חוף חדשנית ובועטת. תהליכים דומים מתקיימים גם בשכונת "אופיר", במתחם הרחובות "ירושלים השלמה" ו"אילות" ובמרכז העיר.

מחדשים את פני אזור התעשיה
לחישוב זכויות